Controle op pensioenverleden

We vinden het belangrijk dat werknemers het pensioen opbouwen waar ze recht op hebben. Daarom controleren we steekproefsgewijs en op basis van risico’s of werknemers in de juiste pensioenregeling zitten. Wil je zeker weten dat je je werknemer in de juiste regeling aanmeldt? Dan heb je het pensioenverleden nodig. Vraag dit op bij je (nieuwe) werknemer of bij ons. Zo meld je de werknemer direct goed aan.

Wat controleren wij in 2025? 

In 2025 controleren op het pensioenverleden voor het boekjaar 2024. Vanaf de tweede helft van 2025 controleren we ook de eerste aanleveringen van 2025.

We kijken dit jaar naar de terugvalregels. We controleren of deelnemers bij het wisselen van baan opnieuw zijn aangemeld in de Plusregeling. We controleren of deelnemers bij het wisselen van baan opnieuw zijn aangemeld in de Plusregeling. Wij kijken dan vooral naar werknemers die in 2024 nieuw of opnieuw in dienst zijn gekomen. 'Opnieuw' betekent dat we drie maanden of langer geen gegevens van deze werknemer hebben ontvangen.

Vraag je bij ons het pensioenverleden van een nieuwe werknemer op? Dan gebruik je die informatie om de werknemer in de juiste regeling aan te melden. Je hoeft wijzigingen van eerdere werkgevers niet mee te nemen. 

Controle door SNCU
De Stichting Naleving CAO Uitzendkrachten (SNCU) controleert namens ons de wekentelling van werknemers binnen jouw eigen organisatie. Word je niet door hen gecontroleerd? Dan nemen wij eventueel zelf contact met je op.

Let op: We krijgen van jou per periode gegevens over de werknemer. Maar we zien niet hoeveel weken de werknemer in die periode heeft gewerkt. Na 52 gewerkte weken gaat een werknemer over van de basisregeling naar de plusregeling. Wij baseren ons daarbij op de gegevens die jij aanlevert. In 2025 controleren we dit niet extra.

Wat als er verschillen zijn?

Vinden we verschillen in het pensioenverleden? Dan krijg je eerst de tijd om te reageren. Je mag uitleg geven of de gegevens corrigeren . Je krijgt dan nog geen boete en we nemen ook geen andere maatregelen.

Reageer je niet? Of lever je geen correcties  aan? Dan kan de  Stichting Naleving Cao Uitzendkrachten (SNCU) aanvullende looncontroles uitvoeren. Het kan zijn dat je daarvoor moet betalen.