Wat is pensioen?

Uw pensioen is het inkomen dat u ontvangt wanneer u stopt met werken. In Nederland bestaat uw totale pensioen uit drie delen:

AOW
Dat staat voor Algemene Ouderdomswet. De AOW is een basisinkomen dat u vanaf uw AOW-leeftijd krijgt van de overheid. Dit inkomen is gebaseerd op 70% van het minimumloon. Daarom is een aanvullende pensioenregeling een belangrijk onderdeel voor uw inkomen later.
Pensioen bij verschillende pensioenuitvoerders
U bouwt (meestal) aanvullend pensioen op als u werkt. Dit bouwt u op via uw werkgever bij een pensioenuitvoerder (vaak een pensioenfonds). Het kan zijn dat dit deel van uw pensioen is opgebouwd bij verschillende pensioenuitvoerders. U bouwt pensioen op bij StiPP, omdat u in de uitzend- of detacheringsbranche werkt. Op Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt binnen onze pensioenregeling.
Pensioen dat u zelf regelt
Dit deel van uw pensioen bouwt u zelf op. Dit kan door zelf geld te sparen, te beleggen of te investeren.

Wilt u weten wat u aan pensioen heeft opgebouwd?

Jaarlijks ontvangt u tussen mei en september een pensioenoverzicht waarop u de hoogte van uw opgebouwde pensioenkapitaal bij StiPP kunt zien. Daarnaast vindt u op Mijn StiPP Pensioen altijd de actuele stand van zaken.

 

Welke pensioenregeling heeft StiPP?

Er bestaan verschillende soorten pensioenregelingen. Het kan daarom per pensioenuitvoerder verschillen op welke manier uw pensioen wordt opgebouwd. De meest voorkomende regelingen zijn de Defined Benefit-regeling (DB) en de Defined Contribution-regeling (DC). Een DB-regeling wordt ook wel een uitkeringsovereenkomst genoemd en een DC-regeling wordt een beschikbare premieregeling genoemd. De grotere pensioenuitvoerders in Nederland hebben meestal een DB-regeling. StiPP biedt echter alleen een DC-regeling aan. Hierbij bezit iedere deelnemer een ‘eigen potje’ (pensioenkapitaal) en draagt daarmee individueel de beleggingsrisico’s. Met dit potje koopt u een pensioenuitkering aan op het moment dat u met pensioen gaat. De hoogte van uw pensioenuitkering wordt pas bij aankoop vastgesteld. Deze pensioenuitkering ontvangt u voor de rest van uw leven.

Lees meer over de pensioenregeling van StiPP