Bouw of bouwde je pensioen op bij StiPP? Dan ontvang je van ons een pensioenoverzicht. Maar wanneer krijg je dit? En wat staat erop?
Wanneer ontvang ik een pensioenoverzicht?
Wanneer en hoe vaak je een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ontvangt, hangt af van jouw situatie.
Zolang je pensioen bij ons opbouwt , ontvang je elk jaar vóór 1 oktober een UPO. We sturen je een e-mail zodra je overzicht klaarstaat op Mijn StiPP Pensioen. Hebben we geen e-mailadres van je? Dan ontvang je je overzicht per post.
We houden de pensioenkosten graag zo laag mogelijk. Daarom sturen we je de pensioeninformatie het liefst zo veel mogelijk digitaal. Wil je jouw overzicht ook per e-mail ontvangen? Controleer of voeg je e-mailadres toe via Mijn StiPP Pensioen.
Op Mijn StiPP Pensioen zetten we wel elk jaar een nieuw pensioenoverzicht voor je klaar. Zo kun je zien hoe het met je pensioenkapitaal gaat. Maar je krijgt hier maar één keer in de vijf jaar een melding over.
Stop je met werken in de uitzend- of detacheringsbranche? Dan stop je automatisch met pensioen opbouwen bij ons. Binnen zes maanden ontvang je een ‘pensioenoverzicht einde deelneming’. Daarna zetten we elk jaar je pensioenoverzicht klaar op Mijn StiPP Pensioen. Je ontvangt eens in de vijf jaar een e-mail dat je UPO klaarstaat. Hebben we geen e-mailadres van je? Dan ontvang je je overzicht per post.
Let op: Bouwde je op 31 december nog pensioen bij ons op? Dan krijg je ook een overzicht van je pensioen toen je nog pensioen bij ons opbouwde. Dit is wettelijk verplicht. Dit UPO laat de hoogte van jouw pensioenkapitaal op 31 december zien. In het pensioenoverzicht einde deelneming zie je hoe je pensioen er nu voor staat. De bedragen verschillen dus.
Wat staat er op mijn pensioenoverzicht?
Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) is verdeeld in verschillende onderdelen. Hieronder lees je wat je per onderdeel kunt vinden.
- Ben je gescheiden na 31 december 2024? Dan staat jouw ex-partner nog op het overzicht.
- Ben je getrouwd of heb je een partner aangemeld na 31 december 2024? Dan staat je partner nog niet op het overzicht.
In de Plusregeling is jouw partner jouw nabestaande als je officieel samenwoont. In de Basisregeling is dat niet zo.
Ben je in Nederland getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan geeft de gemeente dit automatisch aan ons door. Woon je samen of ben je in het buitenland getrouwd? Meld dan je partner zelf aan via Mijn StiPP Pensioen.
Hier zie je de beleggingswaarde van jouw pensioen op 31 december 2024. En hoeveel pensioen je naar verwachting elke maand krijgt.
Wat krijgen jouw partner en/of kinderen als je overlijdt?
Hier lees je welk bedrag jouw eventuele partner en/of kinderen ontvangen als je overlijdt. En welk bedrag zij elke maand krijgen.
Meer weten? Lees verder over wat er voor nabestaanden is geregeld bij overlijden
Bouw je pensioen op in de Plusregeling? Als je overlijdt terwijl je pensioen bij ons opbouwt, dan heeft jouw partner recht op een partnerpensioen dat verzekerd is op risicobasis. Dit partnerpensioen berekenen we met de pensioengrondslag die bij jouw pensioengegevens op je UPO staat. Het partnerpensioen dat is verzekerd op risicobasis kan hoger of lager zijn dan in het vorige overzicht. Dat komt door de manier waarop wij het berekenen en doordat de pensioengrondslag elk jaar verandert. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoe hoog het partnerpensioen op dit moment is.
Wat krijg je als je arbeidsongeschikt wordt?
Hier lees je waar je recht op hebt als je arbeidsongeschikt wordt. Dit hangt af van de regeling waarin je pensioen opbouwt.
- Basisregeling: Je bouwt geen pensioen meer op voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent.
- Plusregeling: Je kunt pensioen blijven opbouwen zonder premie te betalen. Daar gelden wel regels voor.
- ‘Verwacht weer scenario’: Dit is het verwacht eindresultaat waar je pensioen op dit moment op lijkt uit te komen. De kans is 50% dat jouw pensioen hoger uitvalt en 50% kans dat het lager uitvalt dan dit bedrag.
- ‘Goed weer scenario’: Dit is het bedrag waar je op uit lijkt te komen als het economisch erg meezit. De kans dat je meer ontvangt dan dit bedrag is klein (5% van de ‘toekomsten’).
- ‘Slecht weer scenario’: Dit is het bedrag waar je op uit lijkt te komen als het economisch slechter gaat dan verwacht. De kans dat je minder ontvangt dan dit bedrag is ook klein (5% van de ‘toekomsten’).
Prijsstijgingen of -dalingen hebben invloed op de hoogte van jouw pensioen en wat je met dit bedrag kunt kopen. Dit noemen we de koopkracht.
- In de tabel onder 'De hoogte van jouw pensioen staat niet vast' is hiermee geen rekening gehouden.
- In het overzicht onder 'Wat als het mee- of tegenzit' is dit wél verwerkt.
Hier lees je hoeveel pensioenpremie er in 2024 voor jou is ingelegd. Hoe hoog jouw premie is hangt af van jouw pensioenregeling en leeftijd. Er zijn namelijk verschillende soorten pensioenregelingen. En het kan per pensioenfonds verschillen op welke manier je pensioen opbouwt. Wil je weten hoe het bij StiPP werkt? Lees hier meer.
Wij maken kosten voor administratie en vermogensbeheer. Die gaan van het rendement van de beleggingen af. Daarnaast zijn er andere factoren die invloed hebben op jouw beleggingswaarde. Bijvoorbeeld als wij voor jou een inkomende waardeoverdracht van een andere pensioenuitvoerder ontvangen. Of als jouw werkgever correcties doorgeeft over eerdere jaren. Ook de gevolgen van een echtscheiding die je in 2024 hebt doorgegeven komen terug in de beleggingswaarde.
Elke maand betaalt je werkgever pensioenpremie aan StiPP. Alleen premie inleggen is niet genoeg voor een goed pensioen, en sparen levert te weinig op. Daarom beleggen we jouw premie, zodat je pensioen kan groeien.
Meer weten? Bekijk ons beleggingsbeleid en de beleggingsresultaten voor jouw leeftijdsgroep.
Ook vind je hier jouw factor A van 2024. De factor A is de pensioengroei en geeft aan hoeveel jouw pensioen is gestegen in een bepaald jaar. De fiscale jaarruimte geeft aan of je een ‘aantoonbaar’ pensioentekort (een pensioengat) hebt. En of de Belastingdienst je fiscaal voordeel geeft bij het opbouwen van aanvullend pensioen. Voor je belastingaangifte over 2024 heb je de factor A van 2023 nodig.
Veelgestelde vragen over het pensioenoverzicht
Heb je nog vragen over het pensioenoverzicht? Bekijk dan de veelgestelde vragen. Kies in het linkermenu voor 'Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO).
Krijg ik later genoeg pensioen?
Als je met pensioen gaat, krijg je van verschillende partijen inkomen. Je krijgt AOW van de overheid (als je in Nederland hebt gewoond of gewerkt). Daarnaast ontvang je pensioen van StiPP en misschien ook van een andere pensioenuitvoerder. Wil je weten of dat genoeg is? Lees hier hoe je inzicht krijgt in jouw totale pensioeninkomen.