Krijg ik later (genoeg) pensioen?

Als u met pensioen gaat krijgt u van verschillende partijen inkomen. Allereerst krijgt u een AOW van de overheid (alleen van toepassing op deelnemers die woonachtig zijn (geweest) of hebben gewerkt in Nederland). U krijgt misschien een pensioen van StiPP. En misschien heeft u ergens anders ook pensioen opgebouwd. De vraag is of het opgebouwde pensioen voldoende is voor later. 

Hoeveel pensioen krijgt u?

Wilt u inzicht in hoeveel pensioen u heeft opgebouwd? En hoeveel pensioen u straks kunt verwachten? Op Mijnpensioenoverzicht.nl vindt u het allemaal overzichtelijk bij elkaar. U logt eenvoudig in met uw DigiD. Zo krijgt u inzicht in uw persoonlijke financiële situatie in de toekomst.

Mijn Pensioenoverzicht.nl

Heb ik extra pensioen nodig?

Alleen u weet hoeveel inkomen u straks nodig heeft. Heeft u extra pensioen nodig, dan moet u daar zelf actie voor ondernemen. Op MijnPensioenoverzicht.nl krijgt u inzicht in uw pensioensituatie. Aan de hand daarvan maakt u een inschatting of u iets extra’s moet regelen. Wij raden u aan om elk jaar uw pensioensituatie te checken. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. En regelt u zo nodig tijdig extra pensioen.

Alleen weet hoeveel inkomen u straks nodig heeft

Extra pensioen regelen

U regelt het extra pensioen niet via StiPP.  Banken en verzekeraars bieden wel verschillende mogelijkheden, zoals banksparen of een lijfrente. Voor elk financieel product en zeker ook voor pensioenen geldt: laat u goed informeren, vraag om uitleg, vraag om voordelen én nadelen. Houd er rekening mee dat financieel adviseurs geld vragen voor hun advies.

Belastingvoordeel?

Het kan zijn dat het geld dat u inlegt voor extra pensioen niet wordt belast. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het hangt af van uw ‘fiscale jaarruimte’. U berekent deze met de factor A. Deze vindt u op uw  Pensioenoverzicht. Op de website van de Belastingdienst vindt u een handige tool om uw fiscale jaarruimte te berekenen. 

Wat is de factor A?

De factor A geeft aan hoeveel uw pensioen is gestegen in een bepaald jaar. Dit is de pensioenaangroei. De fiscale jaarruimte geeft aan in hoeverre u ‘aantoonbaar’ een pensioentekort - een pensioengat - heeft. En of de Belastingdienst u fiscaal voordeel geeft bij het opbouwen van aanvullend pensioen. Voor uw belastingaangifte over 2021 heeft u de factor A van 2020 nodig. Deze vindt u op het Uniform Pensioenoverzicht dat u in 2021 heeft ontvangen. U kunt Uniform Pensioenoverzicht in uw persoonlijk dossier op Mijn StiPP Pensioen terug vinden.

Vergeten pensioen?

Heeft u recht op pensioen van StiPP, maar bent u al ouder dan 67 jaar? Dan kunt u alsnog uw vergeten pensioen aanvragen.

Vergeten pensioen aanvragen