Ontvang je een nabestaanden- of partnerpensioen? Lees het antwoord op veelgestelde vragen over de nieuwe pensioenregeling:
Wanneer ben je partner?
Je partner is degene waarmee je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Vanaf 1 januari 2026 heb je ook een partner als je ongehuwd samenwoont. Je hoeft geen samenlevingscontract bij de notaris te hebben, maar wél een gezamenlijke huishouding. Dit laat je bijvoorbeeld zien met een huur- of koopcontract van jullie samen. Je partner heeft dan recht op partnerpensioen als jij overlijdt.
Partnerpensioen is in de nieuwe regeling op risicobasis verzekerd. Wat betekent dat?
Zo lang jij pensioen opbouwt en dus premie betaalt, zijn je partner en kinderen meeverzekerd voor nabestaandenpensioen. Dat noemen we op risicobasis verzekerd op risicobasis. Als jij overlijdt, ontvangt je partner 30% van jouw jaarsalaris. Elk jaar zo lang je partner leeft. Voor je kinderen is dat 12% van je gemiddelde salaris over dat jaar. Zij krijgen vanaf 1 januari 2026 wezenpensioen tot ze 25 jaar zijn (was 18 jaar).
Stop je met werken bij je werkgever? Dan hebben je partner en kinderen geen recht meer op nabestaandenpensioen op basis van je salaris bij die werkgever. Zij krijgen wel pensioen uit het pensioenkapitaal dat je vóór 1 januari 2026 opbouwde als jij overlijdt.
Je kunt je bij ons eventueel verzekeren voor nabestaandenpensioen als je stopt met werken. Daar gelden wel regels voor.
Stop je met werken bij je werkgever? Dan hebben je partner en kinderen geen recht meer op nabestaandenpensioen op basis van je salaris bij die werkgever. Zij krijgen wel pensioen uit het pensioenkapitaal dat je vóór 1 januari 2026 opbouwde als jij overlijdt.
Je kunt je bij ons eventueel verzekeren voor nabestaandenpensioen als je stopt met werken. Daar gelden wel regels voor.
Mijn nabestaandenpensioen wordt variabel. Wat betekent dat?
In de nieuwe regeling wordt je pensioen variabel. Dit betekent dat je pensioen elk jaar meebeweegt met de economie en met de levensverwachting van alle mensen in Nederland. Je pensioen kan jaarlijks hoger, maar ook lager uitvallen. Dit kan voor het eerst in 2027. Of dit gebeurt hangt af van de beleggingsresultaten, de rente en de gemiddelde levensverwachting. Zijn de resultaten positief? Dan verhogen we je pensioen.
Verandert mijn pensioenuitkering per 1 januari 2026?
Nee. Je nabestaandenpensioen blijft sowieso gelijk tot 1 juli 2026. We verwachten dat je pensioen dan hoger wordt. Iedereen krijgt bij de overgang naar de nieuwe regeling een extra bedrag bij het pensioenkapitaal. In de nieuwe regeling hoeven we minder geld apart te zetten. Daardoor kunnen we bij de overgang geld uit het fondsvermogen van StiPP aan jou toedelen. Je maandelijkse pensioenbedrag wordt dan hoger. Hoe hoog het extra bedrag is, hangt af van de financiële situatie van StiPP op 1 januari 2026.
Wordt mijn nabestaandenpensioen hoger in de nieuwe regeling?
Ja, dat verwachten we wel. Dat heeft een reden: we kunnen je uitkering verhogen, omdat we iets anders omgaan met onze financiële reserves. Dit pakt voor jou gunstig uit.
Kan mijn nabestaandenpensioen lager worden?
Voor tegenvallers hebben we een reserve, dit noemen we de risicodelingsreserve. Daarmee kunnen we een daling van je nabestaandenpensioen opvangen. Zo zorgen we ervoor dat je pensioenuitkering bij tegenvallers gelijk blijft aan wat je het jaar daarvoor ontving.
Hoe vaak wordt de hoogte van mijn nabestaandenpensioen aangepast?
We berekenen elk jaar de hoogte van je pensioenuitkering. Dit gebeurt pas voor het eerst in 2027. Gaat het goed met de economie, dan wordt je pensioen hoger. Gaat het minder goed, dan vullen we je pensioen (zoveel mogelijk) aan vanuit de reserves van StiPP.
Wanneer weet ik wat ik aan pensioen krijg?
Je ontvangt in oktober 2025 een persoonlijk bericht over jouw pensioenuitkering. Daarin vind je een eerste voorlopige berekening van het pensioen dat je in de nieuwe regeling ontvangt.
Ik krijg een partnerpensioen. Wat betekent de nieuwe pensioenregeling voor mij?
Als je al een partnerpensioen ontvangt, dan loopt dit gewoon door. De uitkering wordt wel, net als bij het ouderdomspensioen, omgezet van een vaste pensioenuitkering naar een variabele pensioenuitkering. Dan berekenen we elk jaar opnieuw je uitkering. Hierbij houden we rekening met het rendement op je pensioenkapitaal en de rentestanden die de inkoop van je uitkering bepalen. Je pensioen kan hierdoor jaarlijks hoger of lager worden. We hebben een reserve die we gebruiken om verlagingen van je pensioenuitkering te voorkomen.
Ik krijg een wezenpensioen. Wat betekent de nieuwe pensioenregeling voor mij?
Als je al een wezenpensioen ontvangt, dan loopt dit gewoon door totdat je de leeftijd van 18 jaar bereikt. De uitkering wordt wel, net als bij het partnerpensioen en ouderdomspensioen, omgezet naar een variabele uitkering.