Nieuws

Mogelijk nieuwe keuze in 2024: maximaal 10% van uw pensioen in één keer opnemen

Let op! De invoering van deze nieuwe wet is uitgesteld. Het lukt de Tweede Kamer namelijk niet om de wet te bespreken voor het zomerreces. Daardoor is het niet meer haalbaar om de wet per 1 januari 2024 in te voeren. Wij houden u via de website op de hoogte van de ontwikkelingen rondom deze wet.

Gaat u na 1 juli 2024 met pensioen? En heeft u een pensioen van meer dan €594,89 per jaar? Mogelijk komt er dan een nieuwe keuzemogelijkheid: als u met pensioen gaat mag u, maximaal 10% van uw pensioen in één keer laten uitbetalen. Op uw pensioendatum ontvangt u dan naast uw eerste maandelijkse pensioen ook een bedrag in één keer. Dat bedrag kunt u vrij besteden. Kiest u ervoor om een bedrag ineens op te nemen, dan gaat uw maandelijkse pensioenuitkering wel omlaag. Ook kan deze éénmalige uitkering invloed hebben op toeslagen die u van de overheid ontvangt, zoals huur- of zorgtoeslag.

Hoogte van het éénmalige bedrag

Als de nieuwe wet wordt aangenomen, kunt u maximaal 10% van uw pensioen in één keer opnemen. Minder mag ook. Het bedrag dat u na opname aan maandelijks pensioen overhoudt, moet wel hoger blijven dan 594,89 bruto per jaar (bedrag 2023). Hierdoor kan het zijn dat u géén bedrag ineens of minder dan 10% van uw pensioen kan opnemen. Ook uw keuze voor het wel of niet meeverzekeren van partnerpensioen bepaalt de hoogte van het bedrag dat u mag opnemen.

Wat moet u doen?

Nu nog niets. De wet die dit regelt is er namelijk nog niet. Zes maanden voordat u met pensioen gaat, leggen wij - als de wet is aangenomen - deze keuze automatisch aan u voor. Dan laten we ook zien wat er voor u persoonlijk mogelijk is.

Terug naar nieuwsoverzicht