Uit elkaar? Dit betekent het voor je pensioen

Ga je scheiden of eindigt je geregistreerd partnerschap? Dan heeft dit gevolgen voor je pensioen. Jij en je ex-partner hebben recht op de helft van elkaars pensioen. Deze verdeling heet pensioenverevening. Waren jullie niet getrouwd of geregistreerd als partners? Dan heeft je ex-partner geen recht op een deel van jouw pensioen.

Waar heeft je ex-partner recht op?

Je ex-partner heeft recht op de helft van het pensioenkapitaal dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Jullie kunnen hier samen andere afspraken over maken. Zorg dan dat die in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant staan.

Bijzonder partnerpensioen

Ook kunnen jullie afspraken maken over wat er met het bijzonder partnerpensioen gebeurt. Dat is het pensioen dat je ex-partner krijgt na je overlijden. Volgens de wet heeft je ex-partner recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd in de periode dat jullie getrouwd waren.

Lees hier meer over je rechten en plichten bij partnerpensioen.

Maakt het uit hoe lang we bij elkaar waren?

Hoe langer jullie samen waren, hoe groter het deel van het pensioen dat verdeeld wordt. Je ex-partner heeft alleen recht op het pensioen dat is opgebouwd tijdens jullie relatie. Niet op het pensioen van ervoor of erna. Behalve als jullie daar andere afspraken over maken.

Wat als het pensioen klein is?

De wet bepaalt dat we je pensioen alleen verdelen als het pensioenbedrag boven de wettelijke afkoopgrens uitkomt. Die grens is in 2025 vastgesteld op € 613,52 per jaar. Is het pensioen voor jou of je ex-partner na verdeling lager dan € 613,52? Dan verdelen we het pensioen niet.

Hoe regel je de verdeling?

Als je uit elkaar gaat zijn er een aantal stappen die belangrijk zijn om te nemen om je pensioen goed te regelen. In het schema hieronder zie je hoe je je pensioen goed regelt.

Wil je dat wij de verdeling regelen?


Terug naar alle levensgebeurtenissen