mijn stipp pensioen

Wat doe ik met mijn mini-pensioen?

Binnenkort vervallen pensioenen van minder dan € 2,-

Dit komt door een nieuwe wet. Die is gemaakt om ervoor te zorgen dat kleine pensioentjes worden samengevoegd, zodat u er op uw pensioenleeftijd meer aan heeft. Alleen als het pensioen meer dan € 2,- euro per jaar is, kan het worden samengevoegd. Een pensioen onder die grens komt per 1-1-2019 te vervallen. Zo'n heel klein pensioen van onder de € 2,- wordt ook wel een mini-pensioen genoemd.

Om hoeveel geld gaat het?

Een pensioen van maximaal € 2,- per jaar komt neer op een maximumbedrag tussen € 16,90 en € 37,02 bruto in één keer. Dit is een bruto bedrag, daar gaan nog wettelijke inhoudingen vanaf. Bij stap 2 ziet u welk maximumbedrag voor u geldt, op basis van uw leeftijd.

Wilt u uw mini-pensioen toch ontvangen?

Om het mini-pensioen niet te laten vervallen, kunt u StiPP vragen om het aan u uit te betalen. Daarvoor zijn wel een aantal regels:

  • U bent niet meer in dienst van een werkgever die bij StiPP is aangesloten, of u gaat voor 1 januari 2019 uit dienst.
  • U heeft sindsdien geen aanvraag voor waardeoverdracht gedaan.

Uitbetaling aanvragen

Zijn alle regels op u van toepassing? Dan kunt u de uitbetaling van uw mini-pensioen aanvragen. Dit heet afkoop. Zo vraagt u afkoop aan:

Stap 1: Controleer uw pensioenkapitaal
Hoe hoog uw pensioenkapitaal is, kunt u zien in Mijn StiPP Pensioen. Na inloggen gaat u naar de pagina 'Mijn Pensioen'. Daar ziet u bij 'Huidig pensioenkapitaal' het opgebouwde pensioen staan. Log in op Mijn StiPP Pensioen.
Stap 2: Valt uw kapitaal onder de grens die bij uw leeftijd hoort?
Bekijk de lijst met kapitaalgrenzen voor mini-pensioenen.
> Is uw kapitaal lager dan het maximum bedrag voor uw leeftijd? Ga dan naar stap 3.
> Is uw pensioenkapitaal hoger? Dan kunt u het misschien alsnog afkopen, maar dan onder andere voorwaarden. Bekijk de algemene informatie over afkoop om te zien of die voorwaarden voor u gelden.
Stap 3: Vraag een formulier aan
Stuur ons een bericht via het contactformulier. Geef daar aan dat u uw mini-pensioen wilt afkopen. U ontvangt van ons een aanvraagformulier voor afkoop van uw pensioen.
Stap 4: Stuur het formulier terug
Vul het aanvraagformulier voor afkoop volledig in. Voeg er ook een kopie van uw bankafschrift bij. Als u dat niet doet, kunnen wij het bedrag niet aan u overmaken. U kunt het formulier digitaal terugsturen via het contactformulier.
Stap 5: U ontvangt een betalingsbericht
StiPP betaalt het bedrag na ongeveer 2 maanden uit. Wanneer het bedrag precies wordt uitbetaald, hangt af van wanneer u het formulier heeft teruggestuurd. Wij hebben één betaaldag per maand. Bekijk de betaaldataOp of rond de betaaldatum krijgt u per post of e-mail een specificatie van het bedrag. Op de specificatie ziet u het definitieve bruto en netto afkoopbedrag inclusief alle wettelijke inhoudingen. Ook staat er wanneer en op welke rekening u het bedrag ontvangt.

Beschermen huurtoeslag met Regeling bijzondere situaties

Ontvangt u huurtoeslag? Dan kunt u in sommige gevallen aan de belastingdienst vragen om het afkoopbedrag niet mee te nemen in de bepaling van uw huurtoeslag. In zogenoemde bijzondere situaties kan de belastingdienst namelijk een deel van uw inkomen buiten beschouwing laten. Bijvoorbeeld bij verplichte afkoop van een pensioen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst. Op deze website vindt u ook het formulier Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag. Hiermee vraagt u de belastingdienst om het inkomen uit (verplichte) afkoop buiten beschouwing te laten.

Meer informatie

  • De veelgestelde vragen geven op veel vragen een antwoord. Staat uw antwoord er niet bij? Stel dan een vraag via het zoekveld. Als dit geen antwoord geeft, dan kunt u dit doorgeven. Onder de vraag 'Heeft dit antwoord u geholpen?' geeft u 'nee' aan. U ziet dan hoe u contact met ons kunt opnemen.
  • U leest meer over de nieuwe wet in het nieuwsbericht 'Automatische waardeoverdracht klein pensioen'.
  • Wilt u weten of u bij andere pensioenfondsen nog een heel klein pensioen heeft? Ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl.

 

Terug naar de homepage