mijn stipp pensioen

Krijg ik later genoeg pensioen?

Als u met pensioen gaat krijgt u van verschillende partijen inkomen. Allereerst krijgt u een AOW (alleen van toepassing op deelnemers woonachtig in Nederland) van de overheid. U krijgt een pensioen van StiPP. En misschien heeft u ergens anders ook pensioen opgebouwd.

Hoeveel pensioen krijgt u?

Wilt u inzicht in hoeveel pensioen u heeft opgebouwd? En hoeveel pensioen u straks kunt verwachten? Dat vindt u allemaal overzichtelijk bij elkaar op Mijnpensioenoverzicht.nl. U logt eenvoudig in met uw DigiD. Zo krijgt u inzicht in uw persoonlijke financiële situatie in de toekomst.

Heb ik extra pensioen nodig?

Alleen u weet hoeveel inkomen u straks nodig heeft. Heeft u extra pensioen nodig, dan moet u daar zelf actie voor ondernemen. Op MijnPensioenoverzicht.nl krijgt u inzicht in uw pensioensituatie. Aan de hand daarvan kunt u een inschatting maken of u iets extra’s moet regelen. Wij raden u aan om elk jaar uw pensioensituatie te checken. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. En kunt u zo nodig tijdig extra pensioen regelen.

Alleen weet hoeveel inkomen u straks nodig heeft

Extra pensioen regelen

Via StiPP kunt u geen extra pensioen regelen. Banken en verzekeraars bieden wel verschillende mogelijkheden, zoals banksparen of een lijfrente. Voor elk financieel product en zeker ook voor pensioenen geldt: laat u goed informeren, vraag om uitleg, vraag om de voordelen én nadelen. Houd er rekening mee dat financieel adviseurs geld vragen voor hun advies.

Belastingvoordeel?

Het kan zijn dat het geld dat u inlegt voor extra pensioen niet wordt belast. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het hangt af van uw ‘fiscale jaarruimte’. U kunt deze berekenen met de factor A op uw Uniform Pensioenoverzicht.

Wat is de factor A?

De factor A geeft aan hoeveel uw pensioen is gestegen in een bepaald jaar. Dit is de pensioenaangroei. De fiscale jaarruimte geeft aan in hoeverre u ‘aantoonbaar’ een pensioentekort - een pensioengat - heeft. En of de Belastingdienst u fiscaal voordeel geeft bij het opbouwen van aanvullend pensioen. Voor uw belastingaangifte over 2018 heeft u de factor A van  2017 nodig. Deze vindt u op het Uniform Pensioenoverzicht dat u in 2018 heeft ontvangen. U kunt Uniform Pensioenoverzicht in uw persoonlijk dossier op Mijn StiPP Pensioen terug vinden.