StiPP wil voor haar deelnemers een goede opbrengst behalen met beleggen, maar wel op een manier die rekening houdt met de wereld om ons heen. Uit onderzoek blijkt dat onze deelnemers dat ook belangrijk vinden. StiPP informeert deelnemers over maatschappelijk verantwoord beleggen en de duurzaamheidsrisico’s.
- Klimaat en duurzame energie
Klimaatverandering is wereldwijd een ongekende uitdaging en leidt mogelijk tot negatieve maatschappelijk effecten. Om deze effecten te voorkomen beoogt StiPP te beleggen in ondernemingen die klimaat en duurzame energie belangrijk vinden. Daarnaast kan StiPP ook ‘duurzame beleggingen’ in haar portefeuille opnemen die voldoen aan strengere criteria.
- Gezondheid en welzijn
Goede gezondheid is essentieel voor duurzame ontwikkeling. Dit betreft de gezondheid en welzijn voor iedereen, van jong tot oud.
De ondernemingen waarin StiPP belegt, zijn beoordeeld op aspecten van goed bestuur door een speciale ESG-rating. Ook toetst en monitort StiPP aan de hand van de Climate Transition Benchmark of de CO2-reductiedoelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs wordt gehaald. Voor de toetsing aan andere ESG-criteria is per beleggingscategorie een passende benchmark geselecteerd. Deze zijn opgenomen in het beleggingsplan.
De thema’s en de aanpak vindt u terug in het Beleidsdocument verantwoord beleggen. Daarnaast brengt StiPP jaarlijks een rapportage uit over de uitvoering van het ESG-beleid van het fonds.
Wilt u meer informatie? Bekijk dan deze pdf.
Op dit moment heeft het fonds geen beschikking tot gegevens die inzicht kunnen bieden in wat de specifieke ongunstige effecten van de door StiPP gemaakte beleggingsbeslissingen zijn op duurzaamheidsfactoren. Dit betekent dat StiPP de in artikel 4 van de SFDR bedoelde verklaring over het “due dilligence” beleid met betrekking tot deze effecten niet publiceert.
Verder geldt vanaf 2022 een forse rapportageverplichting voor pensioenfondsen die ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren meewegen. Er zal gerapporteerd moeten gaan worden over een groot aantal indicatoren. Het fonds is daarbij ook afhankelijk van de gegevens over ongunstige effecten die de vermogensbeheerders kunnen aanbieden. Het fonds zal toetsen of het in de toekomst aan deze rapportageverplichtingen kan voldoen en hierop waar nodig deze verklaring aanpassen.