De risico's van uw pensioen

Uw pensioenkapitaal wordt belegd. U profiteert van positieve rendementen, maar u loopt ook het risico van negatieve rendementen. U loopt dus een beleggingsrisico. Het kan namelijk voorkomen dat er een verlies wordt gemaakt op de beleggingen. Waarom we dan toch beleggen? Omdat de inleg voor uw pensioen alleen niet voldoende is voor een goed en betaalbaar pensioen. En ook sparen levert veel te weinig op. Als StiPP uw geld op een spaarrekening zet, was uw pensioenkapitaal nu stukken lager. Het grootste deel van uw uiteindelijke pensioenkapitaal bestaat namelijk uit beleggingsopbrengsten!

Spreiden over beleggingscategorieën

Natuurlijk probeert StiPP het beleggingsrisico wel zo veel mogelijk te beperken. We beleggen daarom in verschillende soorten beleggingscategorieën. Sommige categorieën zijn risicovoller dan andere. Beleggen in aandelen is bijvoorbeeld risicovoller dan beleggen in obligaties. Obligaties zijn namelijk een soort leningen. De overheid of het bedrijf belooft op vaste momenten rente te betalen aan de obligatiehouders.

Leeftijdsbewust beleggen

Ook beleggen we het pensioengeld niet voor iedereen op dezelfde manier. StiPP houdt rekening met uw leeftijd. Als u nog jong bent (en dus nog lang niet met pensioen gaat) wordt uw pensioengeld met meer risico belegd. U heeft dan meer kans op een hoger rendement. Maar ook de kans op een negatief rendement is groter. Het idee is dat als u nog jong bent, u voldoende tijd heeft om eventuele tegenvallers goed te maken. Hoe ouder u bent, hoe minder risico er wordt genomen met uw pensioengeld. StiPP belegt standaard vanaf uw 57e verjaardag uw pensioengeld minder risicovol. Zo krijgt u meer zekerheid over de hoogte van uw pensioen, maar de kans op een hoger rendement is vanaf dat moment ook lager.

Beleggen voor een variabel of stabiel pensioen

Sinds 1 januari 2018 kunnen (gewezen) deelnemers van 57 jaar en ouder zelf een keuze maken tussen een stabiel en variabel pensioen. Neemt u liever iets meer risico met uw pensioenkapitaal? Dan kunt u kiezen voor risicovoller beleggen voor een variabel pensioen. Kijk voor meer informatie bij ons Beleggingsbeleid.