Nieuws

Oorlog in Oekraïne: geen beleggingen meer in Rusland

Het bestuur van StiPP is diep geschokt door de grove schending van de soevereiniteit van de onafhankelijke staat Oekraïne en de enorme materiële en humanitaire schade die daarvan het gevolg is. En helaas heeft deze oorlog ook financiële gevolgen, zowel voor de korte als voor de lange termijn.

StiPP heeft het beleggingsbeleid aangepast. Vanaf eind februari beleggen we (indirect) maar een beperkt deel van het pensioen (ca 0,5%) in Russische (staats)obligaties en aandelen. We beleggen nog veel minder in staatsobligaties van Wit Rusland (0,01%) en Oekraïne (0,08%). In de eerste weken na het uitbreken van de oorlog was de handel in deze effecten geblokkeerd. Dat kwam door de strenge sanctiemaatregelen die de EU en de VN aan Rusland hebben opgelegd en door het sluiten van de beurs in Moskou. StiPP houdt zich aan de wettelijke sanctiemaatregelen die door de EU worden opgelegd, zowel voor personen, bedrijven als landen.

Per eind maart zijn alle beleggingen in Rusland en Wit Rusland officieel uitgesloten voor de beleggingsportefeuilles van StiPP. Dit betekent dat er in elk geval geen nieuwe beleggingen meer worden gedaan in deze landen. Als het mogelijk is, worden deze beleggingen verkocht. Helaas zal dat onvermijdelijk ook met verlies gebeuren.

Terug naar nieuwsoverzicht