Stabiel of variabel pensioen bij StiPP

2
jan
2018

Stabiel of variabel pensioen bij StiPP

Vanaf 1 januari 2018 kunt u, als (gewezen) deelnemer van StiPP van 57 jaar of ouder,  een keuze maken tussen twee verschillende beleggingsprofielen. Zo bepaalt u zelf hoe u de laatste tien jaar voor uw pensioendatum uw pensioenkapitaal wilt beleggen. Hieronder leest u welke keuzes u heeft en in welk geval u iets aan ons moet doorgeven.

Nu belegt u voor een stabiel pensioen

Als (gewezen) deelnemer bij StiPP belegt u standaard voor een stabiel pensioen. Dit betekent dat wij tot uw pensioendatum de risico’s die u loopt met de beleggingen in stapjes afbouwen. We beleggen de laatste tien jaar voor uw pensioendatum met minder risico’s. Hierdoor is de hoogte van de uiteindelijke pensioenuitkering die u maandelijks gaat ontvangen stabieler. Waarschijnlijk ontvangt u hierdoor de laatste tien jaren wel minder rendement. Het pensioenkapitaal dat gebruikt wordt om uw pensioenuitkering aan te kopen is hierdoor iets lager dan wanneer er meer risico genomen wordt.

U kunt ook kiezen voor risicovoller beleggen  voor een variabel pensioen

Neemt u liever iets meer risico met uw pensioenkapitaal? Dan kunt u kiezen voor risicovoller beleggen voor  een variabel pensioen. Zijn de resultaten van het beleggen goed, dan wordt uw pensioenkapitaal hoger. Vallen de resultaten tegen, dan wordt uw pensioenkapitaal lager. Waarschijnlijk ontvangt u door risicovoller te beleggen op langere termijn meer rendement dan bij een stabiel pensioen. De hoogte van uw uiteindelijke maandelijkse pensioenuitkering is wel minder zeker dan wanneer u kiest voor een stabiel pensioen. Hierdoor kan u ook kort voor uw pensioendatum te maken krijgen met een forse daling van uw pensioenkapitaal. De hoogte van uw uiteindelijke pensioenuitkering is met een variabel pensioen dus minder goed te voorspellen.

Hoe hoog is uw pensioenkapitaal?

Als uw pensioenkapitaal op de pensioendatum lager is dan € 9.817 (afkoopgrens 2018) dan zal StiPP aanbieden om uw pensioen ‘af te kopen’. U krijgt dan in één keer uw opgebouwde pensioenkapitaal uitbetaald. U ontvangt dan dus geen levenslange pensioenuitkering van ons. Dit kan mogelijk een reden voor u zijn om uw pensioenkapitaal juist wel of niet risicovoller te beleggen in de tien jaar tot uw pensioendatum. Houd  hier dus rekening mee bij het maken van uw keuze.  Uw keuze is afhankelijk van uw eigen financiële situatie. Wilt u hulp bij het maken van uw keuze? Ga dan naar uw financiële adviseur.

Verschillen stabiel en variabel pensioen

Bekijk hieronder de beleggingsprofielen en vergelijk:

Beleggingsprofiel stabiel pensioen
(laatste 10 jaar voor uw pensioendatum)
Beleggingsprofiel variabel pensioen
(laatste 10 jaar voor uw pensioendatum)
(Mogelijk) minder rendement (Mogelijk) meer rendement
Hoogte van de maandelijkse pensioenuitkering op uw pensioendatum is beter te voorspellen Hoogte van de maandelijkse pensioenuitkering op uw pensioendatum is minder goed te voorspellen
Het pensioenkapitaal om op pensioendatum een pensioenuitkering mee aan te kopen is mogelijk lager Het pensioenkapitaal om op pensioendatum een pensioenuitkering mee aan te kopen is mogelijk hoger

Als u kiest voor een stabiel pensioen

Kiest u voor de stabiele pensioenuitkering? Dan hoeft u niets te doen. StiPP belegt namelijk standaard voor u voor een stabiel pensioen.

Als u kiest voor een variabel pensioen

Kiest u liever voor een variabel pensioen? Dan moet u dit aan ons doorgeven. Dit kan via dit formulier.

Met pensioen: bij StiPP kunt u alleen een stabiele pensioenuitkering aankopen

Wanneer u met pensioen gaat, houdt er dan rekening mee dat  u bij StiPP van uw pensioenkapitaal alleen een stabiele pensioenuitkering kunt aankopen.

Wilt u een variabele pensioenuitkering aankopen? Dan moet u zelf met uw pensioenkapitaal naar een pensioenuitvoerder die variabele uitkeringen aanbiedt. Overigens kunt u ook voor uw stabiele pensioenuitkering een andere pensioenuitvoerder zoeken. Deze keuze maakt u enkele maanden voordat u met pensioen gaat. U wordt hier vanzelf door ons over geïnformeerd.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over hoe de regeling van StiPP werkt? Klik dan hier.

Heeft u vragen?

Wilt u hulp bij het maken van uw keuze?  Ga dan naar uw financiële adviseur.
Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.